HOMENATGE A VICENÇ FUSTÉ, PRESIDENT HONORARI DE L’ORFEÓ DE SANTS

19/02/2016 El3.cat

L’Orfeó de Sants va organitzar dimecres al vespre un acte d’homenatge a qui va ser un dels històrics presidents d’aquesta entitat santsenca, Vicenç Fusté i Farigola, nascut l’any 1915 i mort el 1994. La cerimònia, que es va celebrar al Teatre de la Parròquia de la Mare de Déu dels Dolors, va anar presidida per l’actual president de l’Orfeó de Sants, Lluís Gómez, i va comptar amb veïns i representants de diverses entitats dels nostres barris. “Volem reconèixer la vida i l’obra de Fusté, un home de números que tenia com a ofici la comptabilitat” expressava Gómez.

Durant l’homenatge, diversos actors del Grup de Teatre de l’Orfeó de Sants van encarregar-se de llegir textos de l’obra de Fusté “Testimonatge – Lleva del 36 i altres poemes”, en el que van explicar la seva experiència viscuda durant la guerra civil. A més, per tal de posar de manifest “la vessant humanista i en pro de la cultura del país que tenia Fusté”, l’Orfeó va interpretar diverses cançons. Al llarg de la seva vida, Fusté va estar vinculat a la Unió Esportiva de Sants, al Bàsquet Institució Montserrat, però també va fer teatre i, l’any 1969, va aconseguir salvar l’edifici ubicat al carrer de Sants per fer-hi activitats. Segons l’actual president “va ser molt humil i un lluitador, ja que ha treballat per la cultura, segons Fusté, la millor política que hi ha”, recordava Gómez.

L’Orfeó de Sants va néixer l’any 1901 quan uns cantaires de l’Agrupació Catalanista Els Segadors, amb seu a Sants, van convidar l’Orfeó Català; “després que fessin el concert van decidir de fer un orfeó a Sants, ha estat un dels històrics juntament amb el Català, Gracienc i Lleidatà” relatava Gómez. Durant els 115 anys d’història, l’Orfeó de Sants ha viscut diverses èpoques, “algunes musicalment molt bones, amb molts socis, activitats…”. En aquests moments, les obres de l’edifici del carrer Papín on ha s’havia d’ubicar la nova seu de l’entitat estan aturades. Fa uns mesos l’edifici, encara en construcció, va passar a ser de titularitat municipal, a causa dels problemes econòmics que arrossegava l’històrica entitat santsenca.