MONTSERRAT TOUS, TOTA UNA VIDA PER LA MÚSICA

1/07/2011

Montserrat Tous i Alsina, tota una vida dedicada a la música, i especialment al Cant Coral

El passat 1 juliol va tenir lloc el comiat de la Sra. Montserrat Tous i Alsina com a directora de l’Orfeó de Sants, amb motiu de la seva jubilació.

A l’Església de Sant Medir, de Barcelona, va dirigir el seu darrer concert. Un concert ple d’emocions per al que, primerament, va escollir quatre obres de compositors molt vinculats a l’Orfeó: Antoni Pérez Moya, Elisard Sala, Enric Ribó i Jordi Velázquez. Els tres primers van ser directors de l’Orfeó de Sants i, alhora, mestres seus, i en Jordi Velázquez és el seu fill i durant molts anys va cantar a l’Orfeó.

Després d’aquesta introducció, l’Orfeó va interpretar Hymne, de F. Mendelssohn, Zigeunerlieder, de J. Brahms, Laudate Dominum, de W.A. Mozart, entre d’altres obres de compositors com C. Saint-Saëns i J. Offenbach, com a resum del gran repertori treballat durant la llarga trajectòria de la Sra. Montserrat Tous al capdavant de la direcció de l’Orfeó, gairebé trenta anys.

Com a directora de l’Orfeó ha portat la música popular catalana arreu d’Europa. Ha dirigit diverses misses de Haydn, Mozart, Magnificat i Gloria de Vivaldi, Der 42. Psalm de Mendelssohn, entre d’altres. Ha treballat Carmina Burana de Carl Orff i un llarg etc. d’obres populars, d’autors catalans i d’arreu del món. Amb ella al capdavant de la direcció, l’Orfeó ha fet gires per Itàlia, França, Andorra, Luxemburg, Holanda, Bèlgica i Alemanya. Així mateix, en l’època dirigida per la Montserrat Tous, l’Orfeó ha participat en els Festivals de Hellbrunn de Salzburg, en les festes del 850è. aniversari de la fundació de la capital russa amb sengles concerts a Moscou i Sant Petersburg i ha cantat a la Missa Major dominical a la Basílica de Sant Pere del Vaticà.

La seva dedicació a l’Orfeó de Sants data de ben joveneta, doncs en l’època d’estudiant ja col·laborava amb els seus directors, acompanyant al piano, mentre aprofondia els estudis pedagògics i de direcció coral.

La seva trajectòria ha estat progressiva: l’any 1961 va ser mestra auxiliar dels cors infantils. Després, en va ser directora i responsable de la secció infantil i més endavant del grup juvenil, sense deixar de cantar a l’Orfeó.

El mes de gener de 1982 va prendre la direcció de l’Orfeó de Sants. Anteriorment, ja havia substituït el mestre Ribó en algunes ocasions i també, en molts concerts, en compartien la direcció.

Als inicis dels anys 80, es va posar en marxa l’Escola de Música de l’Orfeó de la qual en va ser la directora fins al curs 2009-2010. Alhora, ha impartit classes de música en diverses escoles de Barcelona.

Tot això es tradueix en moltes hores dedicades a l’Orfeó i per aquest motiu l’Entitat va voler agrair-ho amb aquest concert entranyable al qual van assistir també antics cantaires, representants d’entitats i d’altres corals del barri, així com la presidenta de la FCEC.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email